Slika usluga

Center for thyroid gland diseases

Elastography

Elastografija

Elastografija je neinvazivna metoda u kojoj se mjeri otpor mekih tkiva u cilju otkrivanja sumnjivih promjena i određivanja prirode tumora. Pregled je vrlo sličan klasičnom ultrazvučnom pregledu. Štitnjača u kojo se nalaze čvorovi se pritišće ultrazvučnom sondom pet do deset puta, u jednakim intervalima, jednakom jačinom, a na monitoru se pojavljuje tzv. „živa“ slika tkiva koje pregledamo, prikazana različitim bojama. Nakon toga slika se zamrzava, a dobijeni podaci obrađuju tako što se izračunava otpor različitih zona ispitivanog tkiva, odnosno organa. Pregled je potpuno bezbolan, neinvazivan i jednostavan.

Zasnovan je na činjenicama da svi tumori, posebno zloćudni pružaju otpor na pritisak sondom, što se prikazuje promjenama boje na monitoru ultrazvučnog aparata, od crvene, preko žute i zelene za normalna tkiva, do plave i sivo-crne za sumnjiva i tumorski izmijenjena tkiva. Neki tumori daju pet, pa i preko dvadeset puta veći otpor na pritisak u odnosu na normalne strukture.

Za primjenu elastografije potreban je odgovarajući program - softver, na ultrazvučnom aparatu najnovije generacije, kao i ultrazvučne sonde prilagođene ovoj metodi. Kao metoda može se koristiti u ispitivanju sumnjivih promena na dojkama, štitnoj i parađtitnim žlijezdama te jetri.

Iskustva tokom poslednjih nekoliko godina pokazuju da pozitivan nalaz na elastografiji u ispitivanju sumnjivih promjena u 70-80% slučajeva biva potvrđen histopatološkim nalazom karcinoma.