Slika usluga

Specijalistički preventivni pregledi

Osteoporoza

Denzitometrija

Denzitometrija je metoda za dijagnosticiranje osteoporoze, odnosno stanja smanjene koštane mase, a koje je povezano s povećanim rizikom prijeloma kosti. Dva su osnovna oblika osteoporoze. Prvi se javlja oko 50. godine kod žena u menopauzi, a posljedica je sniženja razine estrogena, ženskih spolnih hormona u organizmu, dok se drugi oblik, takozvana "senilna", javlja oko 70 godine života, kao posljedica slabijeg metabolizma kalcija u starijoj dobi. Koštana se masa izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko 30-te godine. Nakon 40-te postupno se gubi, otprilike od 0,5 do 1 posto godišnje. Skoro svaka četvrta žena starija od 60 godina boluje od osteoporoze. Žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im zbog bolesti hirurški uklonjeni jajnici prije 45-te godine, a nisu na hormonskoj supstiticionoj terapiji češće obolijevaju od nje. Dodatni su rizici: porodična istorija bolesti, nedovoljan unos kalcija, korištenje steroidnih lijekova, hormonski poremećaji poput hipertireoidizma ("pretjeran rad štitne žlijezde"), hiperparatireoidizma (prekomjerno lučenje paratireoidnog hormona), Cushingova bolest (sindrom izazvan pretjeranim radom kore nadbubrežne žlijezde), hronične bolesti jetre te poremećaji probavnog sustava. Iako su glavne žrtve osteoporoze žene, i muškarci mogu oboljeti od nje. Uzrok osteoporoze kod muškaraca vrlo je često alkoholizam. I gubitak testosterona, glavnog muškog spolnog hormona, može ju potaknuti.

"Zlatni standard" i jedina pouzdana metoda o tkrivanja osteoporoze je koštana denzitometrija-mjerenje koštane gustoće (koštane mase). Najsuvremenija tehnika zasniva se na "metodi dexa" koja koristi rendgenske zrake dviju različitih energija, a pokazuje gustoću minerala u kosti izračunatu u gramima na četvorni centimetar. Metoda je potpuno bezbolna, nije potrebna nikakva posebna priprema, normalno možete jesti i piti, te popiti terapiju koju inače uzimate, prije pregleda. Takodjer, možete se obući kako želite ali bez metalnih dijelova, dugmadi, kopči… Pretraga je jednostavna i brza, traje 5-10 minuta. Doza zračenja primljena pri denzitometriji tako je mala da se ni osobe koje rade s uređajem ne štite posebno i iznosi 1-3 mRem, što odgovara dozi zračenja koja se primi tijekom leta avionom u trajanju 3-9 sati ili na površini Zemlje od kozmičkog zračenja u trajanju od 3-9 dana. Za usporedbu, pri rengenskom snimanju pluća prosječna doza zračenja je 300 mRema. Prosječna doza zračenja na površini Zemlje koju ljudi godišnje prime iznosi oko 400 mRema

Ultrazvučno mjerenje mineralne gustoće kosti dobro se podudara s rezultatima DXA, nema x-zračenja, ali nije pogodno za praćenje efekta liječenja zbog velikog osciliranja rezultata, više služi kao skrining metoda.

Rentgensko snimanje kostiju nesigurna je i neprecizna metoda. Greška u procjeni koštane mase je 30-50%. Na osnovu ove pretrage pouzdano se postavlja dijagnoza osteoporoze tek kod gubitka koštane mase većeg od 30-40%. Na osnovu gustoće kosti (mjeriti će se lumbalna kralješnica i bedrena kost / kuk) ljekar će moći procijeniti u kakvom su stanju Vaše kosti (tj. radi li se o osteoporozi ili ne) i preporučiti Vam daljnje postupke, odnosno najbolju terapiju za Vas.