Slika usluga

Centar za moderno liječenje bolesti vena

Limfodrenaža

Medicinska limfna drenaža (MLD)

Profesionalna medicinska drenaža smanjuje otjecanje i prevenira zadržavanje tečnosti, čineći na taj način ruke i noge lakšim. Smanjenje limfedema poboljšava mobilnost te kvalitet života, smanjuje postoperativnu upalu te pojavu promjena na koži, poput izgleda “narančine kore”, smeđih pigmentacija, proširenja kapilara,….

Mi nudimo visoko kvalitetne tretmane pod liječničkom kontrolom za primarni limfedem,(uzrokovan urođenim anomalijama limfnog sistema), te sekundarni limfedem (uzrkovan oštećenjem limfnog sistema). Tretman stimulira imuni system u detoksikaciji tijela i pomaže odstranjivanju viška tečnosti, smanjuje rizik nastanka limfedema, smanjuje otjecanje i vraća norrmalan izgled koži, poboljšava cirkulaciju.

Limfatički sistem

Limfatički sistem je 4 puta veći nego krvnožilni system, ali nema svoju pumpu, kao što je srce, te vrlo lako dolazi do nakupljanja i zadržavanja tečnosti pod utjecajem mnogobrojnih faktora. Sastoji se od kompleksne mreže limfatičkih sudova, organa (timus, slezina, limfni čvorovi). Unutar limfnih čvorova tečnost se nakuplja, koncentrira, filtritira i prečišćava, uklanjajući potencijalno štetne strane mikroorganizme, bakterije, viruse, gljivice i abnormalne ćelije. Limfni čvorovi su posebno uključeni u uklanjanje viška limfne tečnosti kakvo se javlja u upalnim procesima i u uklanjanju toksičnih supstanci koje su na neki način prodrli kroz kožu ili sluznice u untrašnjost našeg organizma. Takodjer limfni system je bitan dio imunog sistema, a prenosi i masti nakon resorpcije u crijevima iz drugih organa.

Kada se protok limfe iz bilo kog razloga uspori, obnavljanje ćelija postaje manje efikasno, što omogućava da se toskični otpad, bakterije, proteini akumuliraju oko ćelija, smanjujući oksigenaciju i usporavajući regeneraciju tkiva, te kao posljedica toga pojavljuje se nakupljanje i zadržavanje proteinima bogate tečnosti u ekstracelularnom prostoru te otjecanje tkiva, tzv.limfedem, koji kada dugo traje je praćen i procesom fibroze-ožiljnim promjenama tkiva.

Indikacije za medicinsku limfodrenažu (MLD) mogu biti medicinske i estetske:

Prije i poslije hirurških zahvata

Smanjuje otok i modrice na koži te time ubrzava i cijeljenje rane, regeneraciju tkiva te smanjuje veličinu ožiljka

Hronični edemi, hronični umor

Zbog dugotrajnog stajanja, nakon dužeg pješačenja, otoci pri velikim vrućinama,…

Venska insuficijencija

Kada nije praćena trombozom, odlična je indikacija za limfodrenažni tretman, prije toga je neophodno kolor doplerom isključiti postojanje tromboze

Artroze i giht

Otoci i bolovi u zglobovima smanjuju se MLD-om

Dijabetička angiopatija

Simptomi poput “mravinjanja i trnjenja” u nogama reduciraju se s MLD-om

Drugi cirkulatorni problemi donjih ekstremiteta

Osjećaj hladnoće nogu, “nemirne” noge,

Otjecanje nogu u sklopu gojaznosti, redukcija težine u kombinaciji s dijetom

Detoxifikacija tijela

Stimulira limfatički drenažni system, kao neinvazivan način uklanjanja toksina i čišćenja organizma

MLD stimulira imunitet

Unaprijeđuje zdravlje stimulacijom prirodnih mehanizma odbrane, uklanja simptome hroničnog umora, fibromialgije

Trudnoća i hormoni

Reducira otjecanje gležnjeva i uklanja višak tečnosti, pomaže hormonalnoj ravnoteži. Takodjer limfodrenaža je efikasna i kod menstrualne boli, menopauzalnih otjecanja i valunga -Sindrom teških nogu i prevencija varikoznih vena Smanjenjem otoka nogu reducira se osjećaj težine u nogama, poboljšava pražnjenje i venskog sistema te uspostavlja normalna cirkulacija

Lipoedem i celulit

Pomaže uklanjanju abnormalnih depozita masnog tkiva, koje prati i nakupljanje tečnosti, što nazivamo lipoedemom, koji obično zahvata obostrano noge, uzrokojući uvećanje natkoljenica, dok stopala obično nisu zahvaćena.

Iza operacije dojke

Otok ruke je čest iza operacije dojke te uklanjanja limfnih čvorova MLD može uveliko reducirati problem i omogućiti uklanjanje otoka

Iza liposukcije

Poboljšava se efekt liposukcije i ubrzava povlačenje otoka tretiranog dijela

Posttraumatski tretman

Reducira simptome koji prate hematome, ožiljke i opekline, smanjuje bolnost ekstremiteta. Takodjer čini duboku relaksaciju i smirivanje nervnog sistema, pomažući u smanjenu stresa i napetosti.

Način određivanja sheme tretmana

Nakon uzimanja kompletne anamneze i istorije bolesti, učini se fizikalni tretman te uzmu mjere dijela tijela koji će biti tretiran. 
U većini slučajeva potrebno je uraditi detaljan kolor dopler pregled arterija i vena da bi se isključilo postojanje tromboza ili okluzija arterija kao uzroci postojećih problema, kada su potrebne druge metode dijagnostike i liječenja a ne MLD. 
Tretmani traju 30-60min, zavisno od vrste problema. Intenzivan tretman može zahtijevati 3-5tretmana tokom sedmice, ponavljano tokom 1-4 sedmice, potom na 3mjeseca, pa na 6mjeseci, pa jednom godišnje. 
Postoji nekoliko tipova limfne drenaže, čije osnove je postavio Vodder u 30-tim godinama 20-og vijeka, a koju su potom unaprijeđivali Földi (1960s), Leduc (1960s) i Casley-Smith (1970s). 
Svi tipovi tretmana limfedema uključuju četiri osnovne metode:

  • Medicinsku limfodrenažu– ritmička i blaga masaža koja stimulira protok limfe metodološkim rastezanjem i kopmresijom kože i dubljih tkiva, ručno ili uz pomoć različitih limfodrenažnih sistema
  • Elastične kompresivne čarapesprečavaju ponovno nakupljanje tečnosti. Jako je bitno da budu uzete po mjeri s korektnom kompresijom
  • Njega kože– održava kožu u zdravoj kondiciji, reducira mogućnost infekcije

Redovna fizička vježba – redovno vježbnjea je bitno za maksimaliziranje limfne drenaže i bitan je preduslov za održavanje idealne tjelesne težine