Slika usluga

Cenar za bolesti štitnjače

Laboratorijski testovi u dijagnostici bolesti štitnjače

Laboratorijski testovi

Laboratorijski testovi koji se koriste u dijagnostici bolesti štitnjače mogu se podijeliti u dvije glavne skupine testova: testovi procjene funkcije štitnjače i paratireodinih žlijezda (T4, T3, fT4, fT3, TSH i TRH test, parathormon) i testovi za otkrivanje uzroka bolesti (anti-TPO, anti-Tg, Tg i kalcitonin).

Kada su ovi hormoni povišeni, govorimo o hipertireozi (pojačanoj funkciji)i hiperparatireoidizmu, a kada su sniženi o hipotireozi (smanjenoj funkciji) i hipoparatireoidizmu. TSH ili tiroid stimulirajući hormon je hormon kojeg luči hipofiza (dio mozga) pa njegova niska razina u krvi govori o hipertireozi, a visoka razina o hipotireozi. Pri utvrđivanju uzroka bolesti štitnjače pozitivni testovi anti-Tg i anti-TPO ukazuju na autoimunu bolest (Thyreoiditis chronica Hashimoto ili Morbus Basedow-Graves). Određivanje tireoglobulina (Tg) i kalcitonina odLaboratorijski testovi 2 velikog je značenja za dijagnostiku i praćenje operiranih karcinoma štitnjače, što znači da Tg ukazuje na mogućnost prisutnosti metastaza ili povratak bolesti (papilarni ili folikularni karcinom), a viši kalcitonin na metastaze ili povratak medularnog karcinoma.

Zahvaljujući modernom i brzom laboratoriju, rezultate analize hormona štitnjače dobijate za 30min, tireoglobulina i antitijela za 40min, dakle nema potrebe za drugim dolaskom čime štedimo Vaše vrijeme.