Slika usluga

Specijalistički preventivni pregledi

Kardiologija

BOLESTI SRCA 

Bolesti srca su najčešći uzrok smrtnosti u današnje vrijeme. Svaki drugi čovjek umrijeće zbog koronarne bolesti ili njenih komplikacija. Pravovremeno otkrivanje i liječenje je iznimno važno, s obzirom da su početak simptoma kao što su bol u naporu, gušenje, nedostatak zraka, lupanje i preskakanje srca, često znak već uznapredovale bolesti.

Takodjer pravovremeno javljanje ljekaru kod naglo nastalih tegoba je jako bitno s obzirom da se samo u prvih 6-12h od početka infarkta miokarda, može primijeniti tromboliza-intravensko davanje lijekova koji razgrađuju tromb koji je zatvorio krvnu žilu. Veći centri imaju mogućnost da se odmah uradi koronarografija i ovisno od nalaza PCI (balon-dilatacija) stenoze i implantacija stenta čime se minimaliziraju posljedice infarkta, ali pravovremeno dijagnosticiranje bolesti je ponovo izuzetno bitno.

Također u slučaju pojave boli u prsima, gdje nema EKG promjena i lab.nalazi su uredni, radi se takozvani «triple rule-out» CT koronarografija-da bi se jednim pregledom isključila bolest koronarnih arterija, plućna tromboembolija ili disekcija aneurizme aorte, od kojih je svaka ponaosob potencijalno fatalna.

Kod nas možete uraditi slijedeće kardiološke preglede:

  • opći kardiološki pregled uz EKG s interpretacijom
  • transtorakalnu ehokardiografiju
  • kontrastnu ehokardiografiju (eho srca s davanjem kontrasta intravenski radi dokazivanja postojanja komunikacija kojih normalno nisu prisutne,...)

  • transezofagealnu ehokardiografiju (TEE) Izvodi se posebnom sondom na čijem vrhu postoji mala ultrazvučna sonda, koja se plasira u želudac i omogućava znatno detaljniji prikaz unutranjih struktura srca, zalistaka, prisutnih tromba, promjene na aorti, aneurizme,...pregled se izvodi na tašte, slično gastroskopiji s lokalnom anestezijom.
  • 24h holter EKG monitoring (12-kanalni) i 24h holter tlaka
  • EKG pod opterećenjem (ergometrija)-bicikl i na treadmillu (pokretnoj traci), koji služi za procjenu stanja koronarnih krvnih žila
  • MSCT koronarografija (prikaz krvnih žila srca CT-om, bez neugodnosti i komplikacija koje nosi klasična koronarografija), uz paralelan prikaz pluća te grudne aorte.