Slika usluga

Metabolički balans i istraživanje

Centar za unaprijeđenje zdravlja, istraživanje i sport

Centar za unaprijeđenje zdravlja, istraživanje i sport

Rastom i razvojem Poliklinike „ Dr Al Tawil“ te širenjem dijagnostičkih i drugih specijalističkih usluga stvorili su se uslovi za širenje naših aktivnosti usmjerenih na prevenciju i liječenje bolesti.

Sa tim ciljem u okviru Poliklinike započeo je sa radom Centar za unaprijeđenje zdravlja, istraživanje i sport.

Osnivanjem ovog centra želimo pokazati našu usmjerenost ka povezivanju nauke i medicinske  prakse ,  kroz primjenu najnovijih naučna dostignuća iz različitih oblasti u svrhu pravovremene i najsavremenije  pomoći našim pacijentima.

Kroz ovaj jedinstveni centar u našoj regiji želimo objediniti usluge koje će Vam pomoći da očuvate svoje zdravlje izborom zdravih životnih stilova , ali i da kroz savjete najboljih stručnjaka  promjenom načina ishrane , pravilnim uvođenjem fizičke aktivnosti, te kroz naš holistički pristup Vašem zdravlju,  poboljšate Vaše zdravstveno stanje.

Želimo Vam kao i do sada ponudite najbolje , zasnovano isključivo na principima izvrsnosti,  inovativnoti i znanja potkrijepljenog naučnim dokazima.

Savjetovalište o ishrani i zdravim životnim stilovima

Cilj nam je poboljšati Vaš radni kapacitet , pružiti Vam znanja kako da se hranite zdravije i zajedno sa Vama doći do zadanih ciljeva.

Naše višegodišnje iskustvo je pokazalo da individualni pristup u planiranje Vašeg načina ishrane sa ciljem izbora zdravog životnog stila jedini način da ostvarimo dugoročne efekte.

Stoga smo se odlučili za jedinstven program koji će Vam omogućiti cjelovito jačanje metabolizma i regulisanje tjelesne težine - Metabolic balance

Što je metabolic balance®?

Metabolic balance® je metabolički program za reguliranje tjelesne težine – razvili su ga liječnici i prehrambeni znanstvenici.

Uz pomoć ovog programa prilagodit ćete svoju dosadašnju prehranu zdravom, sasvim uravnoteženom i individualnom prehrambenom profilu koji je osmišljen za vas osobno. Podlogu čini vaš osobni plan prehrane koji se sastavlja na osnovi vaših trenutnih laboratorijskih vrijednosti i podataka o vašem zdravlju.

Vaš osobni plan vodi vas u 4 faze do uspjeha i daje vam mogućnost da
1. trajno riješite svoje osobne probleme s tjelesnom težinom. 
2. preventivno i cjelovito unapređujete svoje zdravlje

Kako djeluje metabolic balance®?

Vaš individualni plan prehrane dovodi vašu osobnu „tjelesnu kemiju“ u novu, metaboličku ravnotežu s „kemijom namirnica” koja odgovara isključivo vama. Ne hranite se samo svim zdravim i vama potrebnim nutrijentima i mineralima posve uobičajenih namirnica, već, štoviše, jedete samo one namirnice koje su potrebne vašem tijelu da bi reguliralo vaš iz ravnoteže izbačeni metabilzam. Vaš plan, dakle, uzima u obzir vašu osobnu, tjelesnu situaciju te se stoga odnosi isključivo na vas i vaše podatke.

Zašto metabolic balance® funkcionira®?

Vaš plan prehrane ima za cilj poduprijeti vaš zdravi metabolizam i regulirati vašu tjelesnu težinu. Da biste to postigli čim bolje i u vremenski preglednom razdoblju, prate vas isključivo za to obučeni i certificirani terapeuti. .

Kako metabolic balance® postiže smanjenje tjelesne težine?

Pomoću vašeg osobnog plana prehrane stavljate svom tijelu na raspolaganje sve potrebne i zdrave hranjive tvari. Pri tome se namirnice biraju manje prema sadržaju kalorija, već prema izjednačenom dijelu masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata. Na osnovi vaših osobnih podataka i vaših laboratorijskih vrijednosti preporučujemo vam namirnice koje sadrže one količine minerala i vitamina koje su potrebne vašem tijelu da bi opet postiglo uravnoteženi status hormona. 

Na taj način podupirete zdravi metabolizam i pospješujete uglavnom prirodno lučenje inzulina. Pomoću novih pravila za pripremanje i uzimanje namirnica oprezno i trajno regulirate svoju tjelesnu težinu i jačate svoj cjelokupni hormonski status.

Kakva zdravstvena poboljšanja postižem kroz metabolic balance®?

Trajna prilagodba tijela odgovarajućoj zdravoj i uravnoteženoj prehrani dugoročno spriječava, posebice u kombinaciji s primjerenim kretanjem, poznate civilizacijske bolesti. Ponovno uspostavljanje prirodne prehrambene ravnoteže djeluje na ponovno uspostavljanje vaše prirodne tjelesne ravnoteže.
Istovremeno pospješujete svoju vitalnost i koncentraciju i time postižete višu razinu cjelokupne energije. Bolje spavate, vaša tjelesna i psihička snaga raste – osijećate se općenito zdaviji, vitalniji i svježiji te tako i djelujete. Jer pomoću metabolic balance® razgrađujete tjelesnu masnoću ali štedite mišićno i vezivno tkivo, to znači da vaša koža ostaje zategnuta i glatka.

Kada bih se svakako trebao/la uključiti u program metabolic balance®?

Za vas je uključivanje u program povoljno i korisno

- ukoliko tražite trajno rješenje za svoju tjelesnu težinu i konačno se odlučite na zdravo mršavljenje,
- ukoliko već postoje zdravstvene tegobe vezane uz prekomjernu tjelesnu težinu odnosno neispravnu prehranu. To mogu biti, primjerice, bolesti poput dijabetesa II, reume, kronične migrene, smetnji kod metabolizma masnoća, visoki krvni tlak i mnoge druge,
- ukolko želite biti puni energije, snage i vitalnosti, bez razlike u kojoj ste starosnoj dobi.

Želite probati metabolic balance®?

Ovdje ćete naći svog osobnog terapeuta ...  

Ukoliko želite isprobati drugi plan prehrane (ketogena dijeta, paleo ishrana, mediteranska dijeta i dr,) , ali to želite raditi ispravno i uz redovnu kontrolu  doktora zakažite Vaš termin.

Zdravi životni stilovi podrazumjevaju i da ste fizički aktivni.

Upute kada , koliko i zašto trebate vježbati možete u našem Centru dobiti od specijaliste medicine sporta. Od samog početka planiramo zajedno, pratimo realizaciju našeg zajedničkog plana i Vaš napredak.

Klinička ispitivanja lijekova

Kroz Centar se provode sve aktivnosti u pripremi i realizaciji  kliničkih ispitivanja lijekova.

Na ovaj način omogućavamo našim pacijentima da, dobrovoljnim izborom učešća u kliničkim studijama, dođu do novih lijekova koji su već registrirani u mnogim zemljama svijeta.

Lijekovi ulaze u fazu kliničkih ispitivanja tek nakon što postoje dovoljno čvrsti dokazi da bi novi lijek mogao nadmašiti efikasnost postojećih lijekova ili biti sigurniji za primjenu. Kliničke studije su strogo kontrolirani postupci , koji prolaze kroz višestruke faze odobravanja od lokalnog do državnog nivoa preko Agencije za lijekove i medicinka sredstva Bosne i Hercegovine, a pacijent je od samog početka u svakodnevnom kontaktu sa svojim doktorom u cilju poboljšanja ishoda liječenja.

Učešćem u kliničkim studijama našim pacijentima omogućen je pristup inovativnim lijekovima kojih nema na našem tržištu, što je od posebnog značaja za pacijente oboljele od hroničnih bolesti koji slabo reaguju ili ne reaguju na dosadašnju terapiju , onkološki pacijenti, pacijenti koji boluju od rijetkih bolesti .

Dobrovoljnim učešćem u studijama pacijent dobiva  priliku da primjenom ove terapije produže životni vijek ali i značajno poboljšaju kvalitet života.

Sve informacije o mogućnosti učešća u studijama možete dobiti u Centru.

Trenutno se unašem Centru provode sljedeća klinička ispitivaanja lijekova:

Zašto smo se odlučili ponuditi vam program Metabolic balance u poliklinici "Dr. Al-Tawil"?

Zato što Metabolic Balance®  nije dijeta već promjena stila i načina prehrane , koja Vam omogućava da stabilnim metabolizmom održite težinu za cijeli život i popravite opšte zdravstveno stanje.

Zato što znamo koliko je ishrana važna za Vaše zdravlje.

Zato što želimo Vaš metabolizam dovesti u ravnotežu, kako biste se osjećali bolje.Kad se metabolizam regulira možete se radovati značajnom poboljšanju kvalitete života, imat ćete više energije, bolji san i zdravo održavanje težine.

Zato što naše iskustvo pokazuje da naši pacijenti žele promijeniti način ishrane, a mi želimo da to rade ispravno i pod nadzorom doktora, eksperata iz oblasti nutricionizma i drugih oblasti.

Zato što ovaj plan ishrane možemo preporučiti skoro svim našim pacijentima: pacijentima sa bolestima srca i krvnih sudova, diabetes mellitus-om, neurološkim, gastriontestinalnim bolestima i  dr.

Primjenom Metabolic Balance®  plana ishrane primjetit ćete kako se Vaša energija pretvara u želju za kretanjem i uz osmijeh ćete nastaviti da se bavite omiljenim sportom ili se priključiti laganim sportskim aktivnostima.

Zato smo sretni što Vam možemo ponuditi jedinstveni, znanstveno utemeljen plan prehrane baziran na Vašim individualnim potrebama. Kako biste uspjeli potrebna je Vaša motiviranost i želja za promjenama na bolje, a tokom tog puta prate Vas naši doktori koji već poznaju Vaš zdravstveni status i pomažu Vam kako biste ostali motivirani.

Da biste započeli sa programom i dobili svoj personalizirani, individualni plan ishrane pravimo sljedeće korake:

  1. Uradit ćemo analizu Vašeg uzorka krvi i  na osnovu 35 parametara dobiti sliku o stanju Vašeg metabolizma.
  2. Uzet ćemo u obzir i Vaše trenutno zdravstveno stanje, terapiju koju koristite, željenu tjelesnu težinu, intoleranciju na sastojke hrane.
  3. Na osnovu ovih podataka dobit ćete jedinstven personaliziran plan prehrane , koji ima za cilj da uravnoteži djelovanje Vaših enzima i hormona. Postizanjem njihove ravnoteže tijelo Vam signalizira koja vrsta hrane Vam je potrebna kako biste imali  uravnotežen metabolizam za cijeli  Vaš život.

Metabolic Balance®  planom prehrane prolazite kroz 4 faze:

FAZA 1 - PRIPREMA

Cilj Umirenje metabolizma, priprema tijela na promjenu prehrane
Početak Vaš odabir, prikladno vrijeme u dogovoru sa Vašim doktorom
Trajanje 2 dana
Ovo je novo Lagana hrana, pražnjenje crijeva

 

FAZA 2 - STRIKTNIJA FAZA PROVOĐENJA PROGRAMA

Cilj Prilagođavanje tijela na optimalan način prehrane, usklađivanje metabolizma, postizanje željene i osjetno poboljšane opšteg zdravstvenog stanja
Početak Po završetku faze pripreme
Trajanje Najmanje 14 dana
Ovo je novo Personalizirana lista namirnica i 8 pravila Metabolic Balance

 

FAZA 3 - OPUŠTENIJA FAZA PROVOĐENJA PROGRAMA

Cilj Stabilizacija metabolizma i postizanje Vašeg poboljšanog opšteg stanja i težine. Postepeno opuštanje pravila iz Faze 2; više slobodnog prostora za uvođenje novih namirnica
Početak Najranije nakon 14 dana ili u dogovoru sa Vašim doktorom (terapeutom)
Trajanje Nekoliko sedmica dok se izmjenjeni metabolizam ne stabilizira
Ovo je novo

Proširenje liste namirnica, postepeno povećanje količine obroka, uvođenje namirnica koje nisu predviđene listom, uvođenje "gurmanskih obroka".

Javlja Vam se želja za kretanjem i dogovaramo se o obliko fizičke aktivnosti koji bi odgovarao Vašoj svakodnevnoj rutini.

 

FAZA 4 -
 FAZA ODRŽAVANJA

Cilj Uobičajena svakodnevnica uz vođenje računa o 8 pravila trajnog uspostavljanja stabilnog metabolizma, zdravlja i dobrostanja
Početak Po završetku Faze 3.
Trajanje Neograničeno
Ovo je novo Vaš organizam je u stanju da sam prepozna količinu i vrstu namirnica koje mu trebaju kako bi se Vi osjećali dobro i održali svoju težinu 

VI STE ONO ŠTO JEDETE, PREPUSTITITE BRIGU O ISHRANI ONIMA KOJI O TOME ZNAJU NAJVIŠE