Uz naš tim hirurga kod nas možete uraditi sve hirurške procedure u lokalnoj anesteziji:

Uklanjanje:

 • hiruski tretmani uklanjanje bradavicabradavica, madeža, tumora, izraslina
 • citološka obrada
 • patohistološka obrada
 • kirurško odstranjenje dobroćudnih izraslina upotrebom "radiofrekvencijskog noža" - minimalni ožiljci
 • radikalno odstranjenje zloćudnih tumora
 • laserske operacije hemoroida u lokalnoj anesteziji
 • UGFS tretman hemoroida

Abdominalna kirurgija

U vrhunski opremljenoj hirurškoj sali izvodimo slijedeće vrste operacija klasično i laparaskopski:

Laparoskopija je endoskopska hirurška metoda kojom se provjerava stanje organa u trbušnoj šupljini i maloj zdjelici. Zamijenila je brojne hirurške zahvate koji se izvode kod otvorenog trbuha (laparotomija). Zadnjih 20-ak godina, zahvaljujući razvoju optičkih pomagala i endoskopskih instrumenata, razvila se u hiruršku tehniku izbora u liječenju većine hirurških bolesti trbuha, dobroćudnih bolesti genitalnog trakta žene, te u obradi neplodnosati. U posljednje vrijeme koristi se i u liječenju nekih zloćudnih bolesti.

laparoskopijalaparoskopija

Dijagnostička laparoskopija omogućuje uvid u stanje organa abdomena, genitalnog sustava žene te njihovu funkciju. Tom prilikom mogu se utvrditi različite anomalije uterusa, izgled jajovoda i njihova prohodnost, nedostatak pojedinih organa, prisutnost funkcionalnih cista, dobroćudnih i malignih tumora, upalne bolesti te izvanmaternične trudnoće. Vrlo često se koristi u utvrđivanju uzroka akutne i hronične boli u trbuhu i maloj zdjelici.

U obradi i liječenju neplodnosti laparoskopija zauzima glavno mjesto. Omogućuje uvid u stanje maternice, jajovoda te jajnika. U liječenju se ponajprije koristila kod aspiracije jajnih stanica tijekom oplodnje izvan tijela, podvezivanja jajovoda u svrhu trajne kontracepcije te liječenja izvanmaternične trudnoće. Postala je uobičajena hirurška metoda odstranjenja cista i tumora na jajnicima, tumora maternice (mioma), korekcije jajovoda i rezanja priraslica te liječenja nevoljnog otjecanja mokraće, u procjeni stanja zloćudnih bolesti jajnika, njihovoj proširenosti na okolne organe i limfne čvorove.

Laparoskopskom metodom postiže se isti terapijski učinak uz manju traumu tkiva i gotovo nevidljive ožiljke, za razliku od laparotomijskog reza koji je desetak puta veći. Također je važan i psihološki efekt velike rane i strah od popuštanja ožiljka. Izgled i veličina rane također imaju estetsku prednost jer se ožiljci nakon 6 do 12 mjeseci jedva mogu prepoznati. Zahvaljujući malim otvorima na trbušnom zidu kroz koje se uvodi izvor svjetla i videokamera te instrumenti, minimalizira se veličina rane. Zahvaljujući tomu operacija i oporavak traju kraće. Vidljivost operacijskog polja jednaka je ne samo operateru i asistentima, nego i ostalom osoblju i studentima. Uz to, važno je naglasiti kako je slika na monitoru povećana. Trajanje laparoskopske operacije u izvježbanog kirurga traje kraće nego kod operacije kod otvorenog trbuha. Oporavak pacijentice je brži, a boravak u bolesničkoj postelji nekoliko puta kraći. Drugim riječima, većina operiranih pacijentica napušta bolnicu dan nakon laparoskopske operacije, dok nakon laparotomije to čine nakon 7 dana.

Mogućnost snimanja operacije i korištenje u edukacijske svrhe također su vrijedni. Rizik od kontaminacije operacijskog polja te priraslice kao posljedica operacije također su minimalizirani. Smanjena privremena profesionalna sposobnost i bolovanje također je smanjeno.

Među najčešćim komplikacijama kod laparoskopske metode jest oštećenje mekih organa poput perforacije crijeva, potrbušnice, krvnih žila te posljedično krvarenje. Ponekad se zbog nemogućnosti prikaza zbog priraslica organa operacijski zahvat mora nastaviti klasičnom operacijom na otvorenom trbuhu.

Kolecistektomija – operacijsko odstranjenje žučne kese zbog kamenaca Operacija hernija (kila) trbušne stijenke klasičnim i laparoskopskim putem s ugradnjom mrežice.  Laparoskopske eksploracije trbuha i biopsije limfnih čvorova  Dajemo konzultacije i drugo mišljenje za bolesti i hirurško liječenje bolesti i stanja iz područja abdominalne kirurgije.

Prednosti laparoskopskih operacija su slijedeće :

 • postoperacijska bol je manjeg intenziteta i kraće traje
 • bolesnik se nakon operacije brzo oporavlja i vraća svakodnevnim aktivnostima
 • ožiljci su minimalni i s vremenom postaju gotovo nevidljivi

 

operacije hemoroidaOperacije hemoroida Hemoroidalna bolest je najčešća bolest završnog dijela debelog crijeva. Više od 50% ljudi srednje i starije životne dobi imaju povremeno ili trajno probleme uzrokovane povećanim hemoroidim, koji značajno utječu na kvalitetu života, a u slučaju komplikacija mogu ozbiljno ugroziti zdravlje bolesnika. Higijensko-dijetetske mjere, regulacija stolice i uporaba antihemoroidalnih lijekova ublažavaju tegobe ali trajno ne liječe povećane hemoroide. Jedino liječenje kojim se trajno rješava hemoroidalna bolest je kirurški zahvat.  U hirurškom liječenju hemoroida na rasolaganju nam stoji čitava lepeza različitih procedura, koje imaju svoje indikacije u različitim slučajevima, klasično, laserom, pjenom (UGFS).

Hirurgija dojke

Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke. Također, rak dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena te je postao veliki javnozdravstveni problem. Veliki se napori ulažu da bi se što ranije otkrila ta bolest, ali i da bi se što učinkovitije liječila. 
U Poliklinici Dr.Al-Tawil mamografijom ili ultrazvučnim pregledom se efikasno otkrivaju bolesti dojke, radi se FNAB ili cor biopsija nađenih promjena, konsultuje onkolog ukoliko je potrebno, te predlaže i radi adekvatan operativni zahvat, takodjer u prostorijama poliklinike, čime se omogućava povratak osjećaja zdravlja i funkcionalnosti. 
Takodjer u konsultaciji s našim fizijatrom/reumatologom obezbijedjen je adekvatan rehabilitacijski tretman s limfodrenažom ukoliko je potrebna,...

Ginekološke operacije

Ginekološke operacije se kod nas izvode po potrebi klasično( laparotomija i vaginalnim putem) ali u večini slučajeva radi se Minimalno invazivna ginekološka kirurgija(MIGK) Kod nas u “ Dnevnoj bolnici “ pacijenti nakon operacije isti dan a samo izuzetno drugi dan( najčešće po želji pacijenta) napuštaju bolnicu jer se operacije izvode gore navedenim pristupom (MIGK), koji je uglavnom baziran na endoskopiji t j na laparoskopiji gdje se operacija provodi na 2do3 rupice od po 5 mm na donjem trbuhu I histeroskopiji gdje se u u šupljinu maternice ulazi i operira kroz rodnicu.

Uz naš tim hirurga/ginekologa možete doći na pregled, uraditi potrebnu dijagnostiku te domah po potrebi i adekvatnu intervenciju ukoliko je potrebna, bez suvišnih i skupih pretraga i uz vraćanje svakodnevnim aktivnostima u najkraćem roku.

Histeroskopija

Histeroskopija je endoskopska metoda kojom se u danima neposredno poslije mjesečnice pomoću male kamere na teleskopu promjera 3,8 mm ulazi u šupljinu maternice, koja se u tom razdoblju najbolje vizualizira. U to je vrijeme kanal maternice dovoljno otvoren te nema potrebe za njegovim mehaničkim širenjem, i za tu je svrhu dovoljan mlaz fiziološke otopine na vrhu teleskopa.

Histeroskopija je prvenstveno dijagnostička metoda, ali u slučaju određene indikacije može se pretvoriti i u terapijsku (operacijsku) metodu. Kroz teleskop se tada uvode instrumenti kao što su hvatalice-škarice i električna igla veličine 1,7 mm, pomoću kojih se mogu odstraniti dobroćudne kao i zloćudne unutarmaternične promjene. Iako postoje i druge metode za pregled unutrašnjosti maternice, histeroskopija se smatra najboljom, jer omogućuje uočavanje sve nepravilnosti. U odnosu na ultrazvuk, koji se danas smatra zlatnim dijagnostičkim standardom, histeroskopija ima znatne prednosti. Budući da je maternica šuplji organ čiji su zidovi priljubljeni jedan uz drugi, ultrazvukom nije moguće otkriti baš sve eventualne nepravilnosti unutrašnjosti materišta, dok je histeroskopijom to moguće. Tijekom cijelog zahvata histeroskopije u šupljinu maternice se kontinuirano uvodi fiziološka otopina koja razdvaja priljubljene stijenke maternice, a malena kamera prikazuje na ekranu šupljinu materišta, kako bi se uočile eventualne abnormalnosti. Uzimanjem uzorka tkiva u nejasnim slučajevima, što pri vizualizaciji ultrazvukom nije moguće, ovom metodom možemo doći do precizne dijagnoze, a često možemo i odstraniti promjenu u cijelosti i na taj način bezbolno u samo jednom navratu otkriti, ali i izliječiti bolest.

Postoje dvije vrste histeroskopije, dijagnostička i terapijska.

DIJAGNOSTIČKA HISTEROSKOPIJA je metoda koja je indicirana kod pacijentica koje imaju nerazjašnjene simptome od strane spolnih organa (kao npr. bolove u donjem dijelu trbuha, nepravilna/neredovita krvarenja, neplodnost, sumnju na zloćudnu bolest itd). Tom se metodom na bezbolan, jednostavan način za koji nije potrebna opća anestezija pregledava materište u cilju dobivanja dijagnoze. 
Ukoliko se uoči abnormalnost , ona se tom prigodom odmah može i riješiti, i to HISTEROSKOPIJOM KAO OPERACIJSKOM METODOM kojom se na jednostavan i nekompliciran način uočene abnormalnosti rješavaju, čime se u jednom navratu provode dijagnostika i terapija.

HISTEROSKOPIJA SEC GALLINAT je metoda koja se koristi u slučaju velikih unutarmaterničnih promjena (polipi, miomi i sl. veći od l cm) s instrumentom za koji je potrebno mehanički proširiti kanal maternice na 9 mm, pa se stoga ovaj tip histerokopije obavlja u lokalnoj, a u pojedinim slučajevima i općoj, anesteziji. Histeroskopija je istodobno i dijagnostička i terapijska metoda, jednostavna za pacijentice jer ih pošteđuje mnoštva drugih dijagnostičkih metoda koje nisu potpune, a predstavljaju vremenski i financijski trošak. Neke od tih metoda uključuju i određenu količinu zračenja (npr. histerosalpingografija, koja se često rabi pri utvrđivanju neplodnosti, i nakon koje je često potrebna dijagnostička laparoskopija radi konačne dijagnoze). Naposlijetku za definitivno rješenje opet ostaje samo histeroskopija, jer je kiretaža (D&C), kao zastarjeli postupak koji se radi „na slijepo“, danas potpuno odbačena u zemljama Zapadne Europe.

Indikacije:

 • *ispitivanje i liječenje abnormalnosti genitalnih organa
 • ispitivanje neplodnosti
 • priprema za IVF
 • miomi
 • polipi
 • uklanjanje spirale
 • neredovita krvarenja
 • dijagnoza i liječenje sindroma Asherman (slijepljene stijenke maternice)
 • dijagnoza i liječenje unutarmaternične zloćudne bolesti
 • dijagnoza i liječenje
 • u slučaju drugih nerazjašnjenih simptoma u ginekologiji

Prednosti:

 • kratak oporavak (već istog dana nakon dijagnostičke histeroskopije može se nastaviti s uobičajenim aktivnostima)
 • nakon histeroskopije nije potrebno uzimati mnoštvo analgetika kao kod drugih metoda
 • u jednom navratu postavljanje dijagnoze i rješavanje problema
 • nepotrebno podvrgavanje mnoštvu drugih pregleda koji predstavljaju vremenski i financijski trošak za pacijenticu

Komplikacije:

 • infekcije
 • krvarenje
 • ozljede grlića maternice i maternice

Danas se smatra da je histeroskopija metoda koju je potrebno učiniti prije bilo kojeg zahvata unutar materišta. Budući da je bezbolna, pacijentice je odlično podnose. Predstavlja kratkotrajnu izvrsnu dijagnostičku, a po potrebi i terapijsku metoda.