Nehirurški tretmani sportskih ozljeda, degenerativnih i upalnih promjena zglobova, mišića, tetiva, ligamenata

 

 

 

 

 

 PRP/plazma terapija

 PRP terapija je revolucionarna metoda kojom se na prirodan način ubrzava oporavak i regeneracija tkiva nakon degenerativnih procesa i   povreda mišićno-zglobnog sistema. 

 

 Šta je PRP  terapija?

 PRP(Platelets Rich Plasma) je dio krvne plazme bogat trombocitima koji u sebi sadrže faktore rasta i druge supstance koje aktivno učestvuju   u liječenju i obnavljanju oštećenog i oboljelog tkiva. 

 

 

prp13

 

 

 Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti, koji se potom pod kontrolom ultrazvuka precizno ubrizgavaju u zglob ili

 povrijedjeno mjesto.  

 

 Gdje se PRP terapija primjenjuje?

 

 PRP terapija se koristi u liječenju sportskih ozljeda kao i degenerativnih promjena na zglobovima i muskuloskeletnom sistemu (povrede   zglobova mišića, ligamenata, tetiva). posebno dobre rezultate PRP ima kod degenerativnih promjena zglobova kuka, koljena, skočnog i   ramenog zgloba, lakta,..direktno poboljšava oporavak i regeneraciju tkiva poput meniskusa, hrskavice zgloba i sprečava njeno dalje   propadanje. 

 

prp 1

 

 

  Kako se PRP izvodi?

 Pacijentu se iz vene uzima 10-20ml pune krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila potrebna količina trombocita.   Dobijeni produkt se nakon fotoaktivacije laserom injekcijom instilira u povrijedjeno/oboljelo mjesto-zglob, mišić, tetivu, ligament,...

 Spada u veoma sigurne intervencije. Jedine neugodnosti koje pacijent može da ima su tipične za bilo kakvu injekciju (bol, crvenilo  i otok na   mjestu uboda), uz napomenu da se procedura izvodi pod kontrolom ultrazvuka i tako osigurava uvijek preciznu injekciju krvne plazme bez   opasnosti od povrede važnih anatomskih struktura.