Mi primjenjujemo tehnike koje razvio Biolitec, s modernim 1470nm laserom:

 1. HeLP/hemoroid-laser procedura, za 2-3 stupanjhemoroidalne bolesti
 2. LHP metodu/laserska hemoroidoplastika za 2-4 stupanj hemoroidalne bolesti
 3. FILaC/ laserski tretman analnih fistula

1.HeLP

HeLP® je minimalno invazivna metoda koja počiva na dearterializaciji hemoroida, koja dovodi do njihovog zalječenja. Tretman je brz, obično bezbolan, ne zahtijeva nikakvu anesteziju i vrlo jednostavan. Uz korištenje doplera detektuju se ogranci hemoroidalnih arterija koje dovode krv u hemoroidalne vene te površni ograncifotokoagulišu laserom, bezbolno, s obzirom da u toj regiji nema osjetnih nerava, uz fiksaciju sluznice i podslizničkog sloja za mišićni, uzrokujući retrakciju i smanjenje hemoroida tokom narednih nekoliko sedmica s obzirom na smanjen dotok krvi i manji pritisak i ponovo dobijaju svoj prvobitni oblik, te se sprečava njihovo prolabiranje kroz analni otvor.

http://www.sages.org/video/details.php?id=101652

2) LHP (ili DG HAL/RAR)

Laserska hemoroidoplastika je najnovija tehnika, koja se koristi kod uznapredovalih slučajeva (gr.2-4), uz ponekad potrebnu odgovarajuću lokalnu ili kratkotrajnu opću analgeziju/anesteziju. U veće hemoroidalne čvoriće u centralni dio se uvodi radijalna laserska nit, te se aktivirajući laser čvor odmah skvrčava, uz postepenu fibrozu, te uspostavljanje normalne anatomije i maksimalno očuvanje sluznice i anoderma, koji su bitni za normalno funkcionisanje analnog sfinktera.

Tri bitna principa su zadovoljena ovom metodom:

 1. očuvanje anoderma
 2. smanjenje hemoroidalnih nabora bez oštećenja funkcije analnog sfinktera
 3. uspostavljanje normalne anatomije

Sama metoda je sigurna i uzrokuje minimalnu bolnost, oporavak je brz, s rijetkim komplikacijama, pogotovo kada nije potrebna anestezija, praktično se može odmah ili nakon nekoliko sati ići kući, oporavak je brz, s odličnim kratkoročnim i dugoročnim rezultatima. Takodjer nema velikih rana, koje su bile uobičajene kod klasičnog hirurškog liječenja uznapredovale hemoroidalne bolesti, s obzirom da se cijeli tretman obavlja kroz mali otvor kroz koji prolazi laserska nit, na samom hemoroidu.

Prednosti ovakvog liječenja su slijedeće:

 • nema rezanja samog tkiva -anoderm i sluznica su sačuvane
 • sfinkter nije oštećen
 • laser stimuliše stvaranje fibroznog tkiva koje učvršćuje sluznicu te na taj način sprečava ponovno stvaranje hemoroida
 • brz oporavak
 • minimalna bolonst u toku i nakon tretmana
 • nema potrebe za stranim materijalom, koncem, klampama,...

www.youtube.com/watch?v=vSiiThQy9Ug