Kada je reč o prevenciji hemoroida, ishana je tu od velike važnosti. Ona predviđa da se posredno utiče na zdravlje krvnih sudova, kao i sprčavanja zatvora koji su u najvećoj meri krivci za pojavu hemoroida. Ako se hemoroidi ipak pojave, nepravilna ishrana može intenzivirati problem, pa ne čekajte da promenite loše navike u ishrani.

Pored terapije medikamentima ili hirurškog načina rešavanja problema hemoroida, uvedite zdravu ishranu:

 • Ako ste gojazni, smršajte, jer zbog viška kilograma imate veće opterećenje na ceo organizam – na krvotok i probavni sistem;
 • U vašu ishranu obavezno unosite dovoljno dijetnih vlakana, u cilju sprečavanja zatvora i održavanja zadravlja vaših krvnih sudova;
 • Redovno jedite supu ili čorbu i pijte više vode od preporučenih 2 litra, kako bi vam stolica bila mekša;
 • Nemojte voditi sedeći način života, jer pored toga što tako manje sagorevate kalorije, tako nedovoljno stimulišete krvotok;
 • Ne preterujte sa brzinom odlaska u toalet, ali ni sa odugovlačenjem. Naime, dugo sedenje na šolji povećava pritisak na čmar;
 • Vodite računa da vam ishrana bude raznovrsna i bogata svežim povrćem i voćem, integralnim žitaricama, sjemenkama i koštuničavim voćem.

Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice i pomaže kod konstipacije. Integralni hljeb, žitarice, sveže voće i sve vrste povrća spriječiće nastanak zatvora. Jabuke, cvekla i brokoli ubrzavaju varenje zahvaljujući vlaknastim materijama. Namirnice bogate vitaminom K, poput povrća zelene boje, mahunarke i jaja stimuliše zgrušavanje krvi. Jedna do dvije supene kašike hladno cijeđenog lanenog ili kokosovog ulja dnevno omekšava stolicu. Čaj od ruzmarina jača zidove krvnih sudova, samim tim i hemoroidnih vena. Sve to je odličan izvor dijetnih vlakana koje minimiziraju mogućnost zatvora. Naravno, ove namirnice obezbeđuju potrebni vitamin C (citrusno voće, kupus, paprika, paradajz, brokoli i mnogo drugo povrće), kao i flavonoide (njih sadrže sve integralne žitarice, voće svetlih boja i povrće) i druge fitohemikalije koje povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova (heljda, trešnje, višnje, jagode, maline, itd.)

Danima kada osećate bolove, trudite se da ne sedite mnogo, već odmarajte u polusedećem položaju ili ležećem tako da vam nivo stopala bude iznad nivoa karlice.

Neaktivnost pojačava tegobe, pa se trudite da ako već niste, uvedete redovnu fizčku aktivnost, dovoljno je 20-30 minuta dnevno. Tako će vam krvni sudovi biti zdraviji, a imaćete i bolju kondiciju i lakše ćete prazniti creva. Uz pravilnu ishranu i više kretanja, hemoroidi vam neće praviti mnogo problema.

Šta se ne preporučuje Pošto od hemoroida boluje samo čovek, ta činjenica pokazuje da naše loše navike u ishrani imaju vodeću ulogu u nastanku ovog poremećaja. Ukoliko patite od ovog oboljenja, izbjegavajte:

 • Prženu, masnu hranu, jer izaziva zatvor.
 • Proizvode od belog brašna, jer izazivaju nadimanje i otežavaju pražnjenje.
 • Rafinisana ulja i margarin
 • Kafu, jer kofein može da izazove širenje krvnih sudova.
 • Gazirane napitke i alkohol, koji može da dovede do širenja hemoroidnih vena.
 • Ljute papričice, kari, šafran i crni biber, jer iritiraju creva i sluzokožu anusa.