vene 3Sklerozacija vena pjenom (UGFS metoda liječenja vena) bazira se na ubrizgavanju pjene u oboljelu venu pod kontrolom ultrazvuka što rezultira zatvaranjem vene.

Koja je najprihvatljivija metoda liječenja vena na nogama? Želimo li proširene vene na nogama ukloniti najbezbolnijim i najbržim, te učinkovitim putem, definitivno je metoda prvog izbora sklerozacija vena pjenom (engleski: „ultrasound guided foam sclerotherapy“UGFS). Za razliku od svih drugih metoda liječenja vena, kod sklerozacije pjenom ne koristi se nikakva anestezija, a zahvat traje svega 10-15minuta.

Stopa uspjeha, kako kratkoročnog, tako i dugoročnog jednaka je kao kod kirurškog tretmana, ali je nešto niža nego kod laserskog ili radio-frekventnog endovenskog tretmana vena (kako je pokazala meta-analiza 119 studija koje su analizirale uspješnost pojednih metoda u liječenju vena, objavljena u Journal of vascular surgery, 2010).

Koliko je sklerozacija vena pjenom afirmirana u svijetu? O afirmiranosti sklerozacije pjenom (UGFS zahvata) najbolje svjedoči činjenica da su mnogi svjetski najeminentniji vaskularni kirurzi kao što su John Bergan iz SAD, Philip Coleridge Smith iz Velike Britanije i Juan Cabrera iz Španjolske već odavno potpuno odbacili klasičan kirurški pristup i okrenuli se isključivo sklerozaciji vena pjenom. Sklerozacija vena pjenom pravi je hit u Americi i zapadnoj Evropi, a, unatrag nekoliko godina, i u jugoistočnoj Evropi.

Tip tretmana
% uspješno zatvorenih, tretiranih vena
Vrijeme proteklo od procedure
3mjeseca
1 godina
3 godine
5 godina
Hirurgija
80,4
79,7
77,8
75,7
UGFS
82,1
80,9
77,4
73,5
RFA
88,8
87,7
84,2
79,9
EVLA
92,9
93,3
94,5
95,4

Kako se izvodi sklerozacija vena pjenom – UGFS zahvat?

UGFS metoda temelji se na ubrizgavanju kemijske supstance - pjene u oboljelu venu pomoću tanke igle pod kontrolom ultrazvuka. Pjena svojim kemijskim svojstvima nagriza stijenku oboljele vene iznutra, što dovodi do skvrčavanja i zatvaranja vene i preusmjeravanja krvotoka na okolne zdrave vene. Zatvorena vena biti će razgrađena iz organizma kroz koji tjedan ili mjesec (Slika 2). 

vene 14