• Vrhunski tim specijalista

  sistematski pregledi, spec. i prev.pregledi, kardiologija, pregledi štitnjače i osteoporoza, endokrinološki pregledi, neurološki pregledi, psihijatrijski pregledi, gastroskopija, rektoskopija, kolonoskopija, reumatologija,

 • Radiologija

  Ultrazvuk sa Kolor doplerom, Denzitometrija, UMCG, Mamografija, MSCT, MRI

 • Laboratorij i DNK analize

  U našoj ustanovi možete izvršiti različite vrste nalaza krvi, urina, briseva, hormona,tumor markera...

 • Centar za bolesti štitnjače i paraštitnih žlijezda

  Nudimo kompletnu uslugu u dijagnostici i liječenju bolesti štitnjače i paraštitnih žlijezda...

 • Centar za moderno liječenje bolesti vena

  UGFS, EVLA,RFA,Tretman vodenom parom, Venografija s DS, Limfodrenaža ...

 • Hiruški tretmani

  Uz naš tim hirurga kod nas možete uraditi sve hirurške procedure u lokalnoj anesteziji:...

Elektrofiziologija

Elektrofiziološka (EP) studija je test koji bilježi električnu aktivnost električnih puteva Vašeg srca. Ovaj test se koristi kako bi se utvrdilo uzrok vašeg srčanog ritma poremećaja i najbolji tretman za Vas. Tokom studija EP, liječnik će sigurno reproducirati abnormalni srčani ritam, a zatim Vam može dati različite lijekove kako bi vidjeli koji kontrolira da je najbolje ili odrediti najbolji postupak ili uređaj za liječenje poremećaja ritma.

Zašto mi je potrebna EP?

EP se radi kada je potrebno:

 • da bi se utvrdio uzrok abnormalnog srčanog ritma
 • da bi se pronašlo mjesto porijekla abnormalnog srčanog ritma i radila eventualna radiofrekventna
  ili krio-ablacija
 • da bi se odredio najbolji tretman za nenormalan srčani ritam

 

pace-makerpace-maker

Što mogu očekivati tijekom studija EP?

Kardiolog-elektrofiziolog je liječnik koji se specijalizirao u dijagnostici i liječenju abnormalnog srčanog ritma i koji izvodi EP proceduru u sali za kateterizacije. Kroz malu punkciju na preponi, će se uvesti 2-4, nekada i više katetera u srčane šupljine da bi se registrovala normalna srčana
aktivnost, stimulacijom provocirali i lokalizirali-mapirali patološki eleketrični putevi i centri, te eventualno uradila radio-frekventna ili krioablacija istih, čime se sprečava ponovna pojava aritmije ili se ide na ugradnju pejsmejkera ili defibrilatora gdje je to adekvatna terapija.

pace-makerpace-maker

UGRADNJA PACE-MAKERA

Pacemaker (pejsmejker) je mali uređaj koji je postavljen u prsima za kontrolu abnormalnog srčanog ritma. Ovaj uređaj koristi električne impulse koji omogućavaju da srce održava odgovarajući puls. Dakle pacemakeri se koriste za liječenje srčanih aritmija. Aritmije su problemi s brzinom ili ritam srca. Tokom aritmije, srce može kucati prebrzo, previše sporo, ili s nepravilnim ritmom.
Ubrzan rad srca se zove tahikardija, prespor se zove bradikardija. Tokom aritmije, srce ponekad nije u stanju pumpati dovoljno krvi u tijelo. To može uzrokovati simptome kao što su umor (umor), otežano disanje, ili nesvjesticu. Teške aritmije mogu oštetiti tjelesnih vitalnih organa, a mogu čak i uzrokovati gubitak svijesti ili smrt.

Pacemakeri mogu ukloniti neke simptome aritmija kao što su umor i nesvjestica. Također može pomoći osobi koja ima abnormalni srčani ritam nastaviti više aktivan stil života.

pace-makerpace-makerpace-maker

Razumijevanje električnog sustava srca


Vaše srce ima svoj vlastiti unutarnji električni sustav koji kontrolira brzinu i ritam vašeg srca. Sa svakim otkucajem srca, električni signal se širi od baze prema vrhu srca što uzrokuje da se srce kontrahira i pumpa krv, prvo pretkomore, koje utiskuju krv u komore potom i komore koje krv ubacuju u aortu i plućnu arteriju te omogućavaju da svi organi dobiju krv.

Neispravna električna signalizacija u srcu uzrokuje aritmije.

S ugradnjom pacemakera može se:

 • ubrzati sport srčani ritam
 • kontrolisati nepravilan ili brz srčani ritam
 • koordinirati električnu signalizaciju između pretkomora i komora srca
 • koordinirati električnu signalizaciju između komora, što se naziva resinhronizacijskom terapijom (CRT uređaji), koji se koriste za liječenje zatajenja srca
 • spriječiti opasne aritmije uzrokovane bolešću koja se naziva dug QT sindrom
 • također se može pratiti i snimati električnu aktivnost i srčani ritam vašeg srca

Srčani pacemaker može biti privremeni ili trajni. Privremeni se koriste za liječenje kratkoročnih problema sa srcem, kao što su sporie otkucaji srca uzrokovani srčanim udarom, operacijom srca, ili predoziranjem lijekovima. Stalni pacemaker se koriste za dugoročnu kontrolu srčanog ritma.

pace-makerpace-maker

Povremeno postoji potreba za ugradnjom uredjaja koji se zovu implantibilni kardioverterdefibrilatori (ICD). ICD je sličan pacemakeru, ali koristi visoko-energetske impulse za liječenje po život opasnih aritmija.